Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ένα κρασί από... αίμα ταύρου!

Ένα από τα πιο ξεχωριστά κόκκινα κρασιά από τα βόρεια της Ουγγαρίας, το οποίο θα σας δώσει τη… δύναμη του ταύρου!Το κρασί Egri Bikavér είναι ένας τύπος κόκκινου κρασιού που παρασκευάζεται στην περιοχή γύρω από την πόλη Eger της Ουγγαρίας. Το όνομα του κρασιού σημαίνει «αίμα του ταύρου» και όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κρασιά της χώρας.
Το κρασί δεν περιέχει αίμα ταύρου (ή άλλου ζώου), αλλά πήρε το όνομά του από έναν θρύλο. Τον καιρό που η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεκτεινόταν προς την Ευρώπη, οι κάτοικοι της πόλης Eger βρέθηκαν πολιορκημένοι. Αποφάσισαν λοιπόν να ανοίξουν τα κελάρια τους και να πιούν όσο κόκκινο κρασί είχαν, για να έχουν δυνάμεις για την μάχη. Το κρασί χύθηκε στα γένια και τις πανοπλίες τους και σε συνδυασμό με το μένος τους στο πεδίο της μάχης, έκανε τους Τούρκους να λύσουν την πολιορκία, ενώ διαδόθηκαν φήμες ότι οι κάτοικοι έπιναν το αίμα ταύρων!
Το κρασί έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και ήπια γεύση με χαμηλή οξύτητα. Ταιριάζει εξαιρετικά με κόκκινο κρέας, κυνήγι και πικάντικα πιάτα, ειδικά της ουγγρικής κουζίνας. Για την παρασκευή του κρασιού απαιτούνται τρεις τουλάχιστον ποικιλίες σταφυλιών (μεταξύ των Kékfrankos, Blauburger, Portugiser, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Kadarka, Zweigelt), μαζί με τις φλούδες τους, ενώ η ωρίμανση γίνεται αποκλειστικά σε δρύινα βαρέλια. Κάθε μπουκάλι έχει ταινία γνησιότητας, ώστε να διασφαλίζεται η αυθεντικότητά του.

http://www.clickatlife.gr